11 meest voorkomende redenen waarom afvallen maar niet lukt

Wat zijn de tips voor een gezonde slanke lijn en een maatje minder?
A fvallen. Graag een maatje minder maar lukt het niet? Veel mensen willen een paar (of een heleboel) kilootjes kwijt. Afvallen is eigenlijk heel makkelijk....als je weet wat je doet. Je kunt het jezelf namelijk ook onnodig moeilijk maken door de verkeerde dingen te eten of jezelf uit te hongeren. Waar je wel goed aan doet? Wij geven je 11 tips die je zeker helpen aan dat maatje minder en goed zijn voor de slanke lijn.
Almonds 1768792 640

Er gaat ontzettend veel onzin rond in de voedingswereld. Goedbedoelde tips als "sla nooit je ontbijt over" tot "eet 6 keer per dag" kunnen er zomaar voor zorgen dat jij niet afvalt. Frustrerend! Sommige dingen werken simpelweg niet voor iedereen en andere tips zijn pure fabels die jou nergens bij helpen. Hier zijn de 11 veel voorkomende fouten die je kunt maken met afvallen.   

1. Onvoldoende eiwitten eten 

Eiwitten zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft en niet te veel eet. Je vindt ze niet alleen in vlees, maar ook in peulvruchten, noten en groenten

Eiwitten zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft en niet te veel eet. Je vindt ze niet alleen in vlees, maar ook in peulvruchten, noten en groenten. Als het aankomt op afvallen zijn eiwitten ontzettend belangrijk. Ze geven je een verzadigd gevoel (veel meer dan koolhydraten!) en ze kosten meer energie om te verbranden dan koolhydraten of vetten. Als je een eiwitrijk ontbijt eet in plaats van een ontbijt met veel koolhydraten, zal je langer vol zitten. Eén van de grootste uitdaging van elke afvaller is het voorkomen van snaaimomenten en (vr)eetbuien. Daarbij helpen deze briljante voedingsstoffen dus uitstekend. Voel je een mega-snaaibui aankomen, grijp dan naar een gekookt eitje of een stuk avocado (ook daar zitten eiwitten in) in plaats van een koekje of cracker. Anders blijf je snaaien. Uit onderzoek blijkt dat iemand die 30% van zijn voeding uit eiwitten haalt vanzelf ongeveer 400 kcal minder op een dag inneemt dan als deze persoon slechts 15% van zijn voeding uit eiwitten is haalt.(1) Hiernaast vergt het verteren van eiwitten meer energie dan het verteren van koolhydraten en vetten. Door dus een groter deel van je dagelijkse voeding uit eiwitten te laten bestaan verbrandt je zonder ook maar 1 extra fitness oefening te hoeven doen, extra gewicht. Fijn! Zorg er voor je gezondheid wel voor dat je ook plantaardige eiwitten toevoegt en naast je dierlijke eiwitten ook genoeg groenten blijft eten. Dierlijke eiwitten hebben een verzurend effect op je lijf, en de groenten heffen dit door hun alkalische eigenschappen weer op. 

 

2. Veel koolhydraten blijven eten 
Minder koolhydraten eten is een goede manier om af te vallen. Wanneer je de inname van koolhydraten vermindert zal je eetlust afnemen en krijg je minder calorieën binnen. Uit onderzoek blijkt dat je met een dieet laag in koolhydraten, als je eet tot je verzadigd bent, je 2-3 keer meer kunt afvallen dan met een dieet met een maximaal aantal koolhydraten.(3)  Zorg er wel voor dat de koolhydraten die je eet van goede kwaliteit zijn. Haal ze voornamelijk uit groenten en andere producten uit de natuur, in plaats van verpakte producten gemaakt door de voedingsindustrie. Wanéér je je koolhydraten eet is ook belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Zeker als je je zetmeelhoudende koolhydraten (aardappelen, pasta, brood, rijst etc.) overdag in plaats van 's avonds bij het avondeten eet, kan dit zomaar een gaatje op je riem schelen. Eet 's avonds dus lekker een visje of wat vlees (of de vegetarische variant) met lekker veel groenten en overdag de granen en je zult zien dat je minder moeite hoeft te doen om op gewicht te blijven. 
 

Goede vetten helpen je bij het afbreken van oud vet en zijn essentieel als je wilt afvallen 

 

Avocado 3210885 640

3. Zo min mogelijk vetten eten 
Het advies om weinig vetten te eten was nooit gebaseerd op goede onderzoeken. Het advies is ooit gebaseerd op slecht een slecht uitgevoerd onderzoek en daarna beslissingen van misleidde politici. Toch is deze beslissing vervolgens jarenlang de geldende mening geweest van overheden en gezondheidsorganisaties over de hele wereld. In diezelfde jaren zijn de aantallen van mensen met obesitas en diabetes type 2 omhooggeschoten.   
Dat zelfs diabetici worden geadviseerd zo min mogelijk vetten te eten, is eigenlijk alleen bevorderlijk voor de omzet binnen de farmaceutische industrie. Vetten hebben net als eiwitten de functie dat ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren, waar koolhydraten de bloedsuikerspiegel juist verhoogt. Als je minder vetten eet, eet je doorgaans meer koolhydraten. En zo blijft de diabetici aan de pillen.  

4. Denken dat fruitsappen goed voor je zijn 
Er wordt vaak gedacht dat fruitsappen gezond zijn, want het komt van fruit. Dan moet het wel goed zijn, toch? Nee, niet altijd. Fruit bevat natuurlijk suiker, wanneer je het fruit eet komt die suiker langzaam vrij en vertraagd in je bloed terecht. Met fruitsap is het anders. De suikers komen sneller en met grotere hoeveelheden je lijf in. Alle vezels zijn verloren gegaan en je drinkt zo het sap van vier sinaasappels weg met één glaasje jus d'orante bij het ontbijt. De hoeveelheid suiker in sinaasappelsap is zelfs vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in cola.  We zouden niet zomaar vier sinaasappels achter elkaar opeten naast onze havermout of roerei. De vezels in fruit werken verzadigend en hierdoor krijg je als je fruit eet in plaats van drinkt veel minder binnen. De meeste pakken fruitsap zijn dus voor jou lichaam niet meer dan suikerwater met een fruit smaakje. En dan hebben we het over de vruchtensappen van 100% fruit. Dus drink het liever niet, maar eet fruit bescheiden, vooral als je wilt afvallen en je suikerspiegel stabiel wilt houden.   
 

Een banaan heeft één ingrediënt: banaan. En de banaan zit bomvol voedingsstoffen waar je lichaam heel veel mee kan!

5. Geen echt voedsel eten 
Voeding houdt de mensheid al miljoenen jaren in leven. Lang voordat de kennis er was over calorieën, vitaminen en macronutriënten wisten mensen al gezond te leven. Het gekke is dat sinds we die kennis hebben, we helemaal niet gezonder zijn geworden. 
Wat gezonde niet-industriële bevolkingsgroepen gemeenschappelijk hebben, is dat ze pure, onbewerkte voeding eten. Voeding waarin je de origine nog kan herkennen. Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de gezondheid van deze bevolkingsgroepen. Het blijkt dat binnen deze groepen nauwelijks westerse, levensstijl gerelateerde ziekten zoals obesitas, diabetes en hartziekten. Dus als het eruit ziet alsof het gemaakt is in een fabriek, eet het dan simpelweg niet.   

6. Denken dat je 5-6 keer per dag moet eten 
Veel mensen denken dat het goed is om 5 tot 6 keer per dag te eten. Er wordt gezegd dat je moet ontbijten om je metabolisme op gang te krijgen. En vervolgens elke 2-3 uur weer moet eten om deze op gang te houden. Het klopt dat je door te eten je metabolisme kan verhogen terwijl je het eten verteert. Maar de totale hoeveelheid voeding in calorieën en de soort voeding die je binnen krijgt (aller belangrijkst!) telt, niet het aantal maaltijden. Het is simpelweg niet natuurlijk voor je lichaam om bijna continue gevoed te worden. Je lichaam is erop gebouwd om periodes van honger te doorstaan. Er zijn studies waaruit blijkt dat een cel herstelproces (autofagie) in gang gaat wanneer we een korte periode vasten. Het populaire intermittent fasting is hierop gebaseerd. Dit wil niets anders zeggen dan spijsverteringssysteem en dus ook je lijf met regelmaat lange periodes van rust geven door minimaal 16 uur (inclusief slapen) niet te eten. Je eet 's avonds bijtijds en slaat dan met uitzondering van een groentesap je ontbijt over tot 16 uur na je avondeten van de vorige avond. Die rust wordt door je lijf erg gewaardeerd.(4) 
 

De eidooier is juist het meest voedzame onderdeel van het ei

 

Food 3223286 640

7. De eidooier weggooien 
Eieren zijn ware bommetjes van goede voedingsstoffen. Eieren hebben een slechte reputatie doordat de dooier hoog is in cholesterol. En de theorie was dat het eten van cholesterol ook het cholesterol in je bloed verhoogde. Daarom het te betreuren advies niet meer dan 2 eieren per week te eten. Soms werd zelfs de dooier weggegooid en dat is nu juist hetgeen waar zoveel voedingsstoffen in zitten. Van alle cholesterol die je consumeert heeft maar 20% invloed op je cholesterol gehalte. Overigens zit er in eidooiers choline, een zeer gezond stofje wat je cholesterol zelfs verlaagt. Nog meer voordelen van eieren zijn dat ze uiteraard boordevol goede eiwitten zitten, en daarnaast tevens een royale hoeveelheid gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten. Dat is bijna het hele spectrum van voedingsstoffen wat jouw lichaam nodig heeft. Handig!   

8. Denken dat het allemaal draait om calorieën 
Het overmatig focussen op calorieën is een van de grootste fouten in de wereld van afvallen. Het klopt niet dat het aantal calorieën in voeding belangrijker is dan de voeding waar de calorieën vandaan komen. Calorieën zijn uiteraard belangrijk, maar je hoeft geen calorieën te tellen als je voor de juiste producten kiest en goed naar je lichaam luistert (en zo aanvoelt wanneer je genoeg gegeten hebt). Mensen waren het gezondst toen er nog niet eens bekend was wat calorieën zijn. Het is belangrijk te weten dat verschillende soorten voeding verschillende effecten hebben op hormonen en hersenen en zo bepalen wat, wanneer en hoeveel we eten. De ene calorie is echt de andere niet.   

9. Natuurlijke vetten vervangen met plantaardige vetten en margarine

Margarine is de boosdoener, niet roomboter!

De ingrediëntenlijst van margarine is lang en ingewikkeld. Zo'n fabrieksproduct kan logischerwijs, niet gezonder zijn dan een puur product als roomboter. Het is dan ook niet de roomboter, maar margarine die hartziekten veroorzaakt. Helaas kan hetzelfde gezegd worden over bewerkte plantaardige oliën. Uit onderzoeken blijkt dat bewerkte vetten en oliën het risico op hartklachten verhoogt. Goede oliën zijn: olijfolie, hennepzaadolie, pompoenpitolie, lijnzaadolie (voor vrouwen) en kokosolie. En natuurlijk, alles met mate, zeker als je wilt afvallen.    

10. Teveel 'gezonde' voeding eten 
Elk jaar gaan er steeds meer mensen bewuster om met hun voeding, en dat is heel fijn. Maar er zit ook een nadeel aan. De fabrikant weet het ook en maakt daar enthousiast gebruik van. Er zijn de afgelopen jaren dan ook ontzettend veel zogenaamd 'gezonde' producten bij gekomen in de supermarkt. Biologische en glutenvrije producten kom je nu veel vaker tegen dan een aantal jaren terug. Maar helaas zijn deze producten lang niet altijd gezond. Biologisch suiker, is nog steeds suiker en glutenvrij junkfood is nog steeds junkfood. Het is het beste om bewerkte, verpakte producten te vermijden, ook al staan er zoveel gezonde beweringen op. Lees altijd de ingrediënten(lijst), je zal verbaasd zijn wat er allemaal in deze 'gezonde' voeding wordt gestopt. Maar onthoud, ook een echt gezond taartje met ahornsiroop is nog steeds een taartje. Eet dit soort producten af en toe, niet dagelijks als ontbijt.   
 

Soms is trek een teken dat je dorst hebt, geen honger!

 

Cold drink 1535766 640

11. Niet genoeg drinken 
Zoek jij soms het hele huis af naar eten terwijl je eigenlijk weet dat je genoeg gegeten hebt? Maar je hebt toch zo’n zeurende trek. Waarschijnlijk heb je gewoon dorst. Veel mensen denken dat ze trek hebben, terwijl ze eigenlijk gewoon te weinig gedronken hebben. Dit komt omdat de dorst sensatie bij volwassenen steeds zwakker wordt en de sensatie van dorst makkelijk te verwarren is met die van honger. Drink dus eerste een glas water voor je iets te eten pakt. Ga even bij je zelf na of je al een tijdje niet gegeten hebt, zou het eerder honger of dorst kunnen zijn? Zo kun je voorkomen dat je te veel eet. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van water je metabolisme ondersteunt en zelfs kan verhogen (5). 

 

1- Weigle, D. S., et al. "A high protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and gremlin concentrations." The american journal of clinical nutrition 82, 2005.  

3- Dyson, P.A., S. Beatty and D.R. Matthews. "A low carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects." Diabetic Medicine 24. 12,  2007.

4- Hutchison, A.T,m and L.K. Heilbronn. "Metabolic impacts of altering a meal frequency and timing - Does when we eat matter?" Biochimie. 2015

5- Boschmann, Michael, et al. "water drinking induces thermogenesis through osmosensitive mechanisms." The journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 92.8, 2007.

Health & Food

Lees ook