4 redenen waarom geitenmelk beter is dan koemelk

Is geitenmelk en -yoghurt gezond?
I s geitenmelk en geitenyoghurt een gezond alternatief voor koemelk? Of is dit net zo ongezond? Gezonde alternatieven voor zuivel zijn soms moeilijk te vinden. Plantaardige zuivelproducten zijn niet altijd lekker of gezond (soja!) of even eiwitrijk. Is geitenkaas, -melk, en -yoghurt beter voor ons dan koemelk?

In mijn vorige blog legde ik uit waarom ik koemelk vermijd. We hebben het simpelweg niet nodig en het doet ons lichaam meer kwaad dan goed. Maar een leven zonder kaas en yoghurt?! Dat is voor mij echt geen feest. Gelukkig is een leven zonder melkproducten ook niet nodig. En ik heb het niet over notenmelk!
Nederland is een zuivel-land. De schoolmelk is vaste prik en ontbijtgranen worden niet zonder gegeten. Als je mijn vorige blog gelezen hebt weet je dat een dagelijkse portie zuivel niet per se goed voor je is. Slaat de paniek toe wanneer jij denkt aan een dag zonder zuivelproducten? In mijn praktijk kreeg ik dan ook maar al te vaak vraag (in paniekerige stem): "Maar… waar eet ik mijn granola dan in?". Ik begrijp de paniek, echt waar. Nooit meer granola is voor mij geen optie (en ik eet het echt niet in amandelmelk). 

Vooruit met de geit!

Degenen die mijn recepten goed kennen zullen misschien denken “Hè, maar jij eet toch geitenyoghurt?”. Jazeker, dat is zo, ondanks het feit dat we geitenmelk (net als koemelk) niet nodig hebben voor een gezond lijf. Toch wil ik af en toe yoghurt eten of gebruiken in mijn bakgerechten. Op zo'n moment kies ik namelijk voor de gezondste optie in plaats van iets helemaal niet eten of gebruiken van zuivel. Sojayoghurt is voor mij geen optie, echt niet gezond! En kokosyoghurt zit helaas niet zo veel eiwitten in als in normale yoghurt. Maar waarom dan zuivel van geiten? Het verschil ligt in hoe ons lijf er mee omgaat. Ik kies voor geit komt omdat veel mensen die last hebben van koemelk, geen last hebben van geitenmelk.

1. Minder geknutsel, beter voor de buik
Maar hoe kan het nu dat geitenzuivel beter verteerd wordt dan dat van koeien? Nou, koemelk wordt gehomogeniseerd zodat het vet zich afscheidt van de melk. Gebeurt dit niet, dan roomt de melk af en zal het vet naar boven druiven als het stilstaat. Het is dus puur voor het oog. Heel simpel gezegd, wordt de melk tijdens het homogeniseren met hoge druk door een nauwe spleet of buis geperst. Dit doet wat met de structuur en opbouw van de melk. De vetbelletjes worden kapot geperst en hierdoor wordt de (normaliter trage) vertering van melkvet ineens enorm verkort. Dit leidt bij velen tot klachten. Geitenmelk echter, is van nature homogeen en hoeft dus niet door mensen bewerkt te worden. Zo heeft het ook geen nadelig effect op onze spijsvertering.

2. Andere verschillen
Vanwege de structuur van geitenmelk (met kleinere vetdeeltjes in combinatie met een hoger gehalte middellange keten vetzuren) wordt deze door ons makkelijker verteerd en vloeiender opgenomen. Onze darmen kunnen er simpelweg makkelijker mee omgaan dan met koemelk. Zuivel gemaakt van geitenmelk bevat ook veel minder (89% minder) Alpha s1 Caseïne dan koemelk. Alleen hierdoor al wekt het veel minder regelmatig klachten op. Maar ook lactose is in mindere mate aanwezig dan in melk van de koe. Dit melksuiker veroorzaakt bij velen darmklachten omdat velen niet genoeg van het enzym lactase aanmaken. Dit enzym breekt het melksuiker lactose af. Heb je een tekort krijg je last van je buik... Hierdoor is een aanzienlijk kleinere hoeveelheid lactase nodig voor de vertering van geitenmelk.  

Goat 1596880 640

3.Voedzamer dan koemelk
Geitenmelk is tevens voedzamer dan koemelk. Het bevat meer essentiële vetzuren, aanzienlijk meer vitamine B6 en vitamine A en koemelk komt niet eens in de buurt van de hoeveelheid kalium die geitenzuivel ons levert. Koemelk bevat namelijk caroteen waardoor het geel of oranje wordt. In geitenmelk is dat al omgezet naar vitamine A en dit is kleurloos, vandaar dat geitenkaas wit is. Grappig weetje, of niet? En daarom staat bij ons thuis de geitenzuivel af en toe gewoon op tafel. Ik ben namelijk dol op een bakje yoghurt met huisgemaakte granola. 

4. De best verteerbare kaas
Wil je nog beter voor je lijf zorgen en toch af en toe genieten van zuivel? Kies dan voor gefermenteerde zuivelproducten zoals geitenyoghurt en -kaas. Het fermentatieproces dat nodig is om melk in yoghurt of kaas te maken maakt het ook makkelijker te verteren. In een warme en vochtige omgeving groeien micro-organismen en maken enzymen aan. Deze enzymen breken tijdens het fermentatieproces  lactose af tot melkzuur. Geitenmelk bevat al veel minder lactose dan koemelk. Dankzij het fermentatieproces bevatten geitenkaas en yoghurt een zeer laag gehalte lactose en kunnen veel mensen deze producten wel verdragen. Ook bevatten kaas en yoghurt probiotische bacteriën en zijn dus beter voor onze darmen dan geiten- of koemelk. Met name oude harde geitenkaas bevat weinig lactose. Maar, ook makkelijk te verteren kaas eet je met mate natuurlijk. 
Conclusie?
Er bestaan dus gezondere zuivelproducten die goed te verteren zijn: Geitenzuivel. HOERA! Heb je makkelijk last van zuivel, dan kan het dus goed zijn dat je wel tegen geitenzuivel kunt. Kies dus voor geitenyoghurt en geitenkaas als je zuivel wilt eten. Geitenzuivel is ook voedzamer dan koemelk of -yoghurt en -kaas. Maar onthoud, we hebben zuivel niet nodig voor de calcium die er in zit. Die kunnen we beter halen uit andere producten, hier lees je waarom. Met mate is geitenzuivel een prima onderdeel van een gezond eetpatroon (denk aan de 80 - 20). Blijf natuurlijk altijd naar je lichaam luisteren en let op of jij (en je kinderen) er daadwerkelijk goed tegen kunnen (let ook op KNO klachten). 

Let op met schildklierproblemen!
Een lange tijd heb ik helemaal geen zuivel gegeten omdat ik Hashimoto heb. Een lange tijd heb ik kaas, melk en yoghurt volledig uit mijn dieet geschrapt. Later heb ik het pas weer kunnen herintroduceren. Heb je Hashimoto of een andere auto-immuunziekte, kijk dan uit met zuivel. 

3.Voedzamer dan koemelk
Geitenmelk is tevens voedzamer dan koemelk. Het bevat meer essentiële vetzuren, aanzienlijk meer vitamine B6 en vitamine A en koemelk komt niet eens in de buurt van de hoeveelheid kalium die geitenzuivel ons levert. Koemelk bevat namelijk caroteen waardoor het geel of oranje wordt. In geitenmelk is dat al omgezet naar vitamine A en dit is kleurloos, vandaar dat geitenkaas wit is. Grappig weetje, of niet? En daarom staat bij ons thuis de geitenzuivel af en toe gewoon op tafel. Ik ben namelijk dol op een bakje yoghurt met huisgemaakte granola. 

4. De best verteerbare kaas
Wil je nog beter voor je lijf zorgen en toch af en toe genieten van zuivel? Kies dan voor gefermenteerde zuivelproducten zoals geitenyoghurt en -kaas. Het fermentatieproces dat nodig is om melk in yoghurt of kaas te maken maakt het ook makkelijker te verteren. In een warme en vochtige omgeving groeien micro-organismen en maken enzymen aan. Deze enzymen breken tijdens het fermentatieproces  lactose af tot melkzuur. Geitenmelk bevat al veel minder lactose dan koemelk. Dankzij het fermentatieproces bevatten geitenkaas en yoghurt een zeer laag gehalte lactose en kunnen veel mensen deze producten wel verdragen. Ook bevatten kaas en yoghurt probiotische bacteriën en zijn dus beter voor onze darmen dan geiten- of koemelk. Met name oude harde geitenkaas bevat weinig lactose. Maar, ook makkelijk te verteren kaas eet je met mate natuurlijk. 
Conclusie?
Er bestaan dus gezondere zuivelproducten die goed te verteren zijn: Geitenzuivel. HOERA! Heb je makkelijk last van zuivel, dan kan het dus goed zijn dat je wel tegen geitenzuivel kunt. Kies dus voor geitenyoghurt en geitenkaas als je zuivel wilt eten. Geitenzuivel is ook voedzamer dan koemelk of -yoghurt en -kaas. Maar onthoud, we hebben zuivel niet nodig voor de calcium die er in zit. Die kunnen we beter halen uit andere producten, hier lees je waarom. Met mate is geitenzuivel een prima onderdeel van een gezond eetpatroon (denk aan de 80 - 20). Blijf natuurlijk altijd naar je lichaam luisteren en let op of jij (en je kinderen) er daadwerkelijk goed tegen kunnen (let ook op KNO klachten). 

Let op met schildklierproblemen!
Een lange tijd heb ik helemaal geen zuivel gegeten omdat ik Hashimoto heb. Een lange tijd heb ik kaas, melk en yoghurt volledig uit mijn dieet geschrapt. Later heb ik het pas weer kunnen herintroduceren. Heb je Hashimoto of een andere auto-immuunziekte, kijk dan uit met zuivel. 

Health & Food

Lees ook