5 lekkere en gezonde recepten voor je Spirelli

Lang leve de juliennesnijder en de spiraalsnijder. Van zuchetti tot coodles!
D at pasta lekker is, vindt bijna iedereen. Alleen jammer dat het zo aanzet. Want een flink bord van dit geluksdeeg zie je na een aantal keer terug op de weegschaal... Gelukkig is er de spiraalsnijder. Met dit ingenieuze apparaatje tover je een übergezonde courgette moeiteloos om in een overheerlijk bordje pasta. Echt, er zou in iedere keuken eentje moeten liggen; er gaat een wereld voor je open.

Eet je graag gezond? Meer groenten? En zou je ook nog wel wat gewicht willen verliezen? Mooi! Met een spiraalsnijder tover je iedere maaltijd om in een voedzaam low-carb feest zonder dat je het idee hebt dat je aan het afzien bent. Je hoeft je Spirelli (ik heb deze) overigens niet alleen als pasta vervanger in te zetten. Probeer eens een originele salade met komkommer of wortel slierten. Zo kun je groenten volledig herontdekken. Om je op weg te helpen heb ik alvast 5 van mijn favoriete Spirelli recepten op een rijtje gezet. 

 

Courgetti met garnalen

Courgette is voor veel mensen de favoriete groente om pasta van te maken. Hij gaat bijna perfect door de spiraalsnijder en je kunt de courgetti zowel koud als salade, of warm als een echte pasta eten. Dit recept vraagt om warme courgetti. Het is in een handomdraai klaar, laag in koolhydraten, vol eiwitten en ook de gezonde vetten ontbreken niet. En je kunt er allerlei groenten aan toevoegen. Een heerlijk licht noodle wok-gerecht zonder de koolhydraten. Feest!
 

 

Ingrediënten

Extra's naar keuze: Geroosterde sesamzaadjes, bosui (in dunne ringetjes), extra groenten zoals broccoli, bok-choi, peultjes, bamboescheuten, erwtjes…, shoyu saus, koriander of peterselie etc.
 

Bereiding

Een handzaam en ingenieus apparaatje...

1. Gebruik de Spirelli om lange slierten van de courgette te snijden. 
2. Zet twee (hapjes- of koeken-) pannen op het vuur en verwarm hierin 1 theelepel kokosolie. De garnalen kosten maar 3 minuten om te garen, dus bak ze liever in een aparte pan dan de courgette. Bak in de ene pan dus de garnalen in 3 minuten gaar en de courgette noodles in 1 a 2 minuten tot ze net gaar zijn in de andere. Voeg je extra groenten toe? Wok deze dan en gooi de garnalen bij de groenten in de wok wanneer ze bijna klaar zijn.   
3. Voeg de ingrediënten samen en breng op smaak met sesamolie en de gewenste extra ingrediënten. 

Voor 4 personen

 

Kippensoep met groenten-noodles en omelet reepjes

Wat is er nu lekkerder dan huisgemaakte kippensoep? Kippensoep met noodles! Zit je echter niet te wachten op de extra calorieën, dan is deze kippensoep met groentevermicelli een uitkomst. De soep is een ware eiwitbom met de omelet-reepjes en de stukken kip. En door normale vermicelli te vervangen door de courgette variant krijg je extra veel groenten binnen en is dit gerecht laag in koolhydraten.


Ingrediënten 

Bereiding

1. Snijd de selderij, wortelen, en prei in stukken. Gooi het groene deel van de prei weg. Pel de ui, gember en knoflook. Snijd ze niet maar laat ze heel. Leg de ingrediënten in een grote pan. 
2. Giet in de pan met groenten drie liter water en plaats de kip in de pan samen met de peterselie en laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat een uurtje sudderen. 
3. Schep de kip groenten en kruiden uit de pan. De gember en kruiden ga je niet meer gebruiken.  
4. Laat de kip afkoelen en wanneer het koud genoeg is om aan te raken trek je het vlees van de botjes. Maak er kleine stukjes/plukjes van voor in de soep.  
5. Klop de eieren los samen met de extra tl shoyu. Zet een koekenpan op het vuur en smelt hierin de boter. Bak een aantal flinterdunne omeletten. Als ze klaar zijn leg je ze apart op een bord. Rol de omeletjes op als een pannenkoek en snijd er dunne reepjes van.  
6. Verwarm de bouillon en voeg de shoyu en de appelcider azijn toe. Voeg nu de groenten en kip weer toe en verwarm door. 
7. Snijd met de Spirelli de courgette in lange slierten en schep bij serveren de courgette noodles, dungesneden bosuitjes en taugé in de kommen. 
8. Garneer de kippensoep met de omelet-reepjes en sesamzaadjes.  

Voor 6 personen

 

 

Aziatische wortel- en courgette-noodles met gemarineerde tempeh 

Een grote kom noodles, knapperige groenten en een lekkere saus. Het kan met Aziatische gerechten twee kanten op. Heerlijk fris óf een vette hap. Dit recept is uiteraard een van de eerstgenoemden. Heerlijk fris en voedzaam. Een volle kom noodles zonder een volle opgezette buik van de koolhydraten als je van tafel gaat.

Een grote kom noodles en een slanke taille. Heerlijk koolhydraatarm koken


Ingrediënten

Voor de marinade 


Bereiding

1. Maak met de Spirelli noodles van de wortelen en courgettes en leg apart op keukenpapier zodat het vocht uit de groenten wordt opgenomen. 
2. Pers de knoflook en meng deze met de geraspte gember, shoyu, sesamolie, chilipeper en limoensap.  
3. Meng de helft van de marinade met de tempeh en bewaar de rest voor door de groenten. 
4. Laat de tempeh 10 minuten staan. Zet een hapjes- of koekenpan op het vuur en smelt hierin de kokosolie. Bak de tempeh blokjes om matig vuur gedurende 5 minuten tot ze een een beetje knapperig en gaar zijn. Zet de tempeh apart.  
5. Veeg de pan schoon en smelt een verse theelepel kokosolie in de pan. Bak op matig tot hoog vuur gedurende 1 minuut de courgette en wortelen. Voeg vervolgens de taugé en sugarsnaps toe. Bak nog een minuut of twee tot de groenten beetgaar zijn. Voeg op het laatste moment de dressing en de tempeh toe en schep om.  
6. Verdeel de groenten over vier kommen. Bestrooi met de gehakte cashews en dungesneden bosui.  

Voor 4 personen

 

 

Courgette pasta met avocado pesto 

Pasta met pesto, een klassieker. Hoe lekker het originele recept ook is, deze variant is echt de moeite waard. Deze pesto is extra voedzaam met avocado als hoofdbestanddeel. De romige pesto vormt samen met de courgetti en pijnboompitten een koolhydraatarm comfort.
 

Ingrediënten 

Bereiding 

1. Maak met de Spirelli noodles van de courgettes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.  
2. Meng met de staafmixer of met de keukenmachine de avocado (verwijder de steeltjes), knoflook, pijnboompitten, citroensap tot een pesto. Voeg terwijl je aan het mixen bent de olijfolie langzaam toe.  
3. Zet een grote hapjes- of koekenpan op het vuur en smelt hierin de kokosolie. Sauteer de courgette noodles gedurende een paar minuten tot ze beetgaar zijn.  
4. Meng in een grote kom de noodles met de pesto en rucola.   

Voor 4 personen

 

 

Originele komkommersalade 

Zoals ik hierboven al zei, een Spirelli is niet alleen erg handig voor het maken van koolhydraat arme "pasta" gerechten, maar ook voor het maken van originele salades. Herontdek groenten zoals wortel en komkommer. Van saaie plakken en blokjes naar speelse slierten.

Ingrediënten

Griekse courgetti!

2 komkommers
100g biologische feta
400g cherry tomaten
Groene olijven
Optioneel: rood uitje in dunne plakjes


Dressing optie 1:

Dressing optie 2:

3 el olijfolie
1 el appelcider azijn of citroensap. 
Verse kruiden naar keuze. 
 

Bereiding

1. Je kunt ervoor kiezen om de komkommers te schillen, maar het kan ook met schil (dit geeft een leuk kleurverschil). Snijd in dunne slierten met de spiraalsnijder.
2. Leg de komkommer slierten in een mooie glazen schaal. 
3. Halveer de cherry tomaten en verdeel over de komkommer. 
4. Schep de salade samen met de olijven, feta en de gewenste saladedressing om.  

Bijgerecht voor 4-6 personen

Dit zijn 5 van de ontelbare recepten voor je Spirelli. Zoek uit welke groenten jij lekker vindt als noodle- of pastavervanger en experimenteer met sauzen en saladedressings. Veel plezier en eet smakelijk!

 

Health & Food

Lees ook