Cacao heeft een unieke smaak die – naar mijn idee- niet te evenaren is. Donker, bitter, zacht en robuust tegelijkertijd. Noem cacao en meeste mensen denken gelijk aan chocola. Cacao werd in de 16e eeuw door ontdekkingsreizigers vanuit Zuid- en Centraal-Amerika meegenomen in Europa geïntroduceerd. Thank you boys! Het duurde even voor het verkrijgbaar was voor het gewone volk maar het is nu gelukkig alom verkrijgbaar. En wat zijn we daar blij mee.
Cacaopoeder is al jaren niet weg te denken uit supermarktschappen. Sinds een paar jaar zijn er een paar nieuwe - uiterst pure - varianten van cacao te verkrijgen: rauwe cacaopoeder en cacaonibs. Cacaonibs zijn simpelweg geschilde cacaobonen die in kleine stukjes zijn gehakt en worden niet voor niets als superfood bestempeld. Maar wat is nu het verschil tussen rauwe en reguliere bewerkte cacao?
De reguliere cacao die je vindt in de supermarkt is gemaakt van gebrande cacaobonen. Vermalen cacaobonen vormen cacao pasta. Deze pasta wordt verhit (honderden graden) zodat de cacaoboter zich scheidt van de rest van de cacaopasta. Er blijft cacaopoeder over. Door het verhitten wordt de cafeïne in de cacao versterkt (dit is de reden dat veel mensen hardkloppingen krijgen van chocolade) en gaat een groot deel van de goede enzymen en mineralen uit de boon verloren. Zonde!
Rauwe cacaopoeder wordt gemaakt door het koud persen van ongebrande cacaobonen waardoor de vetten zich scheiden van de rest van de boon. In dit proces gaan de enzymen, mineralen en zelfs de vezels niet verloren. Chocola wordt gezien als ‘rauw’ wanneer het van rauwe cacaopoeder wordt gemaakt en gedurende het proces niet boven de 42 graden wordt verhit. Bij deze temperaturen blijven alle goede voedingsstoffen intact. Niet alleen rauwe cacaopoeder is gezonder dan reguliere cacao, ook rauwe chocola heeft een sterker positief effect op jouw gezondheid. De meeste rauwe chocola bevat geen geraffineerde suikers en zoetstoffen en zit bomvol waardevolle voedingsstoffen die ontzettend goed voor je zijn.
Maar wat is er dan zo gezond aan cacao, wat doet het voor ons lichaam? Nou, cacao bevat een goede hoeveelheid flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam prikkelen om eiwitten aan te maken die ons weer beschermen tegen toxische stoffen. Deze aanmaak wordt ingezet doordat flavonoïden zelf licht toxisch zijn, maar zo licht dat ons lichaam er profijt van heeft. Gewone (niet rauwe) chocolade met meer dan 74% cacao bevat al veel flavonoïden en het dagelijks eten van een stukje (ongeveer 10 gram) donkere chocolade kan de gezondheid al positief beïnvloeden.
Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatige eten van (rauwe) cacao en donkere chocolade een goede invloed op het geheugen en de gezondheid van het brein heeft en bijdraagt aan een gezond hart en bloedvaten.[1],[2],[3] Het is natuurlijk het beste om cacao in de meest pure vorm te eten. Rauwe cacao heeft aanzienlijk meer positieve effecten op onze gezondheid dan normale cacao. Dus wil jij zo veel mogelijk baat hebben bij de gezonde eigenschappen van de kleine superboon? Kies dan voor cacaonibs, rauwe cacao of rauwe chocolade. Maar aangezien chocola met minimaal 74% cacao al een fikse hoeveelheid flavonoïden bevat kun je ook voor de donkere chocolade kiezen. Train jezelf in het eten van pure chocolade. Neem steeds een donkerdere reep mee naar huis. Want hoe meer cacao, hoe minder ruimte voor suiker en andere ongezonde toevoegingen die het positieve effect van de flavonoïden teniet doen. Of ga voor de pure vorm. Strooi een eetlepel rauwe cacaopoeder of cacaonibs over je bananenijs, door havermout, yoghurt, of tussen je pannenkoeken. Hoe dichter bij het rauwe product, hoe gezonder.
Zelf rauwe chocolade maken
In de winkel zijn rauwe chocoladerepen best prijzig aangezien het over het algemeen biologische producten zijn met duurzame verpakkingen. Heel goed natuurlijk. Maar voor je portemonnee is het iets minder gunstig, want je betaalt keer op keer voor duurzaam verpakkingsmateriaal en productiekosten.
Goed nieuws, je kunt rauwe chocola heel gemakkelijk zelf maken. Dan hoef je niet elke keer te betalen voor productie (dat doe je zelf) en je draagt ook een steentje bij aan het milieu (geen verpakkingsmateriaal is beter dan duurzaam verpakkingsmateriaal). Deze zelfgemaakte chocolade is ideaal om koekjes mee te bedekken, fruit in te dippen of zelf bonbons mee te maken.
Ingrediënten:
Bereiding:
Zet een steelpannetje met water boven matig vuur. Hang een hittebestendige kom boven het water en zorg dat de bodem het water niet raakt (au bain-marie). Smelt hierin de kokosvet en cacaoboter, let op dat de temperatuur niet te hoog oploopt. Als je rauwe honing en cacao in een te hete massa gooit kan het natuurlijk ook zijn gezonde voedingsstoffen verliezen. Haal zodra alles mooi vloeibaar is de kom van de warmtebron en voeg de honing en ahornsiroop toe. Mix goed met een garde tot en voeg nu de rauwe cacao toe en roer nog eens goed door. Giet de chocolade in kleine vormpjes, over koekjes of fruit (bijvoorbeeld stukjes banaan) en plaats in de koelkast. Het duurt ongeveer twintig minuutjes voor de rauwe chocola is uitgehard. Na deze simpele stappen heb jij jouw eigen gezonde chocola gemaakt, goed voor je lichaam en ontzettend lekker.
Ook Chocolade munt koekjes zijn een heerlijke gezonde traktatie met rauwe cacaopoeder.
[1] Messerli FH. "Chocolate Consumption, Cognitive Function, and Nobel Laureates". N Engl J Med 367: 1562–1564. doi:10.1056/NEJMon1211064.
[2] Buijsse, B., Feskens, E.J., Kok, F.J., Kromhout, D., 2006. "Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study". Arch. Intern. Med. 166 (4): 411–7.
[3] Bayard V, Chamorro F, Motta J, Hollenberg NK. Does Flavanol Intake Influence Mortality from Nitric Oxide-Dependent Processes? Ischemic Heart Disease, Stroke, Diabetes Mellitus, and Cancer in Panama. International Journal of Medical Science 2007; 4(1):53-58.