Maar eieren bevatten toch cholesterol?
Ja, inderdaad. Maar dat is helemaal niet erg. Er zit weliswaar cholesterol in eieren, maar een te hoog cholesterol wordt maar voor 20% veroorzaakt door wat je eet. De resterende 80% wordt bepaald door de processen in je eigen lijf. Daarbij bevatten eierdooiers choline, een stofje wat je cholesterol juist mee helpt te verlágen. Het advies om maar 2 eieren per week te eten is daarom allang achterhaald en dit advies is door de verschillende Hartstichtingen over de hele wereld al lang geleden weer ingetrokken. Alleen niet door die in Nederland... We lijken in Nederland op voedingsgebied wel vaker vijftig jaar achter te lopen.
Waarom zijn eieren nu bij uitstek geschikt voor mensen die graag willen afvallen?
Dit kip product is laag in calorieën, terwijl het vol gezonde vetten en eiwitten zit. Hierdoor behoudt je lang een verzadigd gevoel. Veel langer dan van een boterham met jam of kaas. Een roerei ontbijtje bestaande uit drie eieren en een goede hoeveelheid groenten bevat circa 350 calorieën terwijl je erna urenlang verzadigd bent. Calorieën tellen moet uiteraard niet de basis zijn van jouw dieet zijn wanneer je wilt afvallen, (niet elke calorie is hetzelfde), maar iedere calorie in een ei is het eten ervan dubbel en dwars waard! Als je wilt afvallen is het bovendien ontzettend belangrijk dat het eten dat je binnen krijgt voedzaam is. Dus waag het niet de dooier weg te gooien, daar zitten juist de meeste voedingsstoffen in. Daarom is de hype van de 'egg-white omelets' uit Amerika ook zo'n nutteloze; je laat het meest voedzame juist achterwege!
Het ei als geheel is perfect zoals het is. De combinatie van de voedzame dooier en het proteïnerijke wit van het ei maken het een echt superfood. Onderzoek heeft zoals gezegd aangetoond dat mensen na een ontbijt met eieren minder trek gedurende de rest van de dag hebben en daadwerkelijk minder eten dan wanneer ze andere maaltijden met dezelfde caloriewaarden aten[1],[2],[3]. Dan is het ook nog eens zo dat eieren je niet alleen langer een verzadigd gevoel geven, ze kunnen ook je metabolisme verhogen[4]. Eieren bevatten namelijk alle essentiële aminozuren, in de juiste verhouding. Hierdoor zijn de eiwitten van eieren zo makkelijk op te nemen door het lichaam.
Vooral eieren bij het ontbijt zijn zoals gezegd erg goed voor de lijn. Het is aangetoond dat mensen die ontbijten met eieren gedurende de volgende 24-36 uur aanzienlijk minder aten en zich voller voelden dan mensen die ontbeten met brood. Deze trek-dempende maaltijden zijn dus ideaal aan het begin van de dag. Maar ben jij iemand die veel last heeft van trek na de avondmaaltijd? Misschien moet je dan eens lekkere groenten-omeletten maken. Laat de geraffineerde en zware koolhydraten liggen en je zult zien dat je verzadigd voelt en minder snack neigingen hebt.
Dus, breek de dag, tik een eitje. Het kan je helpen bij het moeiteloos kwijtraken van die extra kilo's. Start de dag bijvoorbeeld met deze lekkere eieren uit de oven.
En wanneer je toch eitjes gaat halen: Wil jij de kippen die jouw eieren leggen ook blij maken? Koop dan biologische eieren of rondeeleieren. De rondeeleieren zijn bij uitstek het beste voor de kip omdat kippen feitelijk bosvogels zijn en het rondeel is mooi aan de rand van het bos en bovendien 100% diervriendelijk (de rondeelkippen worden ook niet preventief behandeld met antibiotica).
[1] Vander Wal, Jillon S., et al. "Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects." Journal of the American College of Nutrition 24.6 (2005): 510-515.
[2] Westerterp-Plantenga, Margriet S. "The significance of protein in food intake and body weight regulation." Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 6.6 (2003): 635-638.
[3] Clifton, Peter. "High protein diets and weight control." Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 19.6 (2009): 379-382.
[4] Johnston, Carol S., Carol S. Day, and Pamela D. Swan. "Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women." Journal of the American College of Nutrition 21.1 (2002): 55-61.