Natuurlijke tips tegen slechte adem en andere mondproblemen

Een goede mondgezondheid verkomt nare luchtjes
E en slechte adem is voor niemand leuk, maar hoe komt het nu eigenlijk? Plus, wat doet mondwater voor je mondgezondheid? En welke stoffen wil je eigenlijk wel of niet in je tandpasta hebben? Lees het hier!
Teeth 1560353 640

 

Bij sommigen staat hij niet stil, anderen gebruiken ‘em voornamelijk om te eten en drinken. Of je nu een intensieve gebruiker bent of niet, iedereen heeft weleens last van iets in de mond. En dat is lastig, want wat voor type je ook bent, de mond gebruiken we regelmatig, we kunnen niet zonder. Welke mondproblemen kun je tegenaan lopen, en hoe pak je die aan op een natuurlijke manier? In dit eerste deel van natuurlijke mondgezondheid kijken we naar halitose, oftewel een slechte adem. 
 

Halitose

De meest voor de hand liggende directe oorzaak van een slechte adem zijn zaken als roken, koffie drinken, te weinig drinken. Ook van ui en knoflook kun je flink gaan rieken. Een bekend moment van slechte adem is de ochtend, wanneer je net wakker bent en nog niks hebt gegeten of gedronken. Maar ook wanneer je niet regelmatig en goed je tanden poetst, kunnen voedselresten achterblijven in je mond en slechte bacteriën krijgen de ruimte om zich te nestelen. Dus de basis is: drink voldoende water en poets, flos en steek regelmatig.   
Rokers en mensen met een middenrifsbreuk kunnen slechte adem hebben doordat de sluitspier die zich tussen de slokdarm en maag bevindt niet meer goed kan sluiten. Hierdoor kan slecht geurende lucht uit de maag ontsnappen. En zo is er nog een flinke lijst met aandoeningen die voor een slechte adem kunnen zorgen: 
Slechte spijsvertering
Constipatie
Rottende tanden
Tandvleesaandoeningen
Voorhoofdholte ontsteking 
Amandelontsteking
Nieraandoeningen
Diabetes
Leveraandoeningen
Luchtweginfectie
Bronchitis   

Je kunt je voorstellen dat wanneer je darmen niet optimaal werken, dit invloed heeft op de frisheid van je adem. En zo zijn er talloze aandoeningen die van invloed op je adem zijn. Bijzonder om te weten dat je hele 'systeem' zo op elkaar is aangesloten. Een gezond, goed werkend lijf is wel degelijk een eerste vereiste. 

Wanneer iemand je dus het vervelende nieuws brengt dat je niet zo fris uit je mond ruikt, dan wordt het tijd om eens te gaan onderzoeken waar het vandaan kan komen. Misschien niet eens zozeer voor de lucht, des te meer om een serieuze aandoening uit te sluiten.   

Wat kun je tegen halitose doen?

Mondwater kan de geur van je adem tijdelijk verbeteren. Maar vaak schreeuwt de kleur van het goedje al dat het niet natuurlijk is. Wat ook niet meewerkt zijn de dingen die het nog extra doet. Ja echt, je krijgt er extraatjes bij. Maar niet het soort extraatjes waar je heel blij van wordt, namelijk: verkleurde tanden, tanderosie, slechtere adem (tja...) en mondzweertjes. 
Een aantal ingrediënten die je vooral moet mijden zijn chloorhexidine, alcohol, parabenen, fluoride en kleurstoffen. Chloorhexidine is een stof welke de kans op ontstekingen vermindert omdat het alle bacteriën doodt. Ja, inclusief de goede bacteriën dus. Die goede bacteriën willen we juist houden. Dat zijn de natuurlijke beschermers van je mond tegen ontstekingen. Mondwater met chloorhexidine is dus eigenlijk overbodig, want jouw eigen lichaam heeft al geregeld dat ontstekingen tegen worden gegaan. 
Mondwater met alcohol is ook geen aanrader. Eén van de redenen waarom alcohol in mondwater geen goed idee is, is omdat het vocht onttrekt uit je mond wat slechte adem veroorzaakt. En dat was nou net de reden om mondwater te gebruiken... Voor een fris mondgevoel op een gezonde manier kun je kauwen op peterselie, of kruidenmondwater van maken door er thee er van maken, af te laten koelen en er mee te spoelen. Ook tijm, koriander, salie en munt kan je hiervoor gebruiken.   
 

 

 

Brush 18729 640

 

Waar poets jij mee? 

Zoveel soorten tandpasta om uit te kiezen. Tandpasta tegen tandsteen, tandpasta voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, tegen slechte adem, voor gezond tandvlees, of tandpasta met drie kleurtjes. Maar op basis waarvan bepaal je nu welke jij wil? Klacht, smaak, kleur of moet jouw tandpasta vooral een makkelijke dop hebben?

Fluoride

In veel tandpasta’s zit de stof fluoride. Het zorgt voor hardheid van onze tanden en gaat gaatjesvorming tegen. Dat klinkt goed, maar er zitten toch ook flinke nadelen aan deze stof. Een overmatig fluoride gebruik kan verkleuring op het gebit veroorzaken, maar daar zul je met tandpasta alleen niet zo snel aankomen.  Inwendig is fluoride echter geen fijn ingrediënt; een teveel aan deze stof in je lichaam kan diarree, misselijkheid, transpireren en buikpijn veroorzaken. Het wordt door de slijmvliezen opgenomen en hecht zich aan andere mineralen. Hierdoor kan het een nadelig effect hebben op bijvoorbeeld de vorming van je botten. Vooral kinderen hebben kans op een teveel aan fluoride in het lichaam. 
 

Sodium Laureth Sulfate (SLS) 

Nog zo’n stofje die je wil vermijden is Sodium Laureth Sultafe (SLS).  Veel mensen vinden het fijn als een tandpasta veel schuimt, dan lijkt het echt goed zijn werk te doen. SLS is de stof die het schuimen veroorzaakt. Het nadeel van deze stof is dat ze de slijmvlieslaag in de mond kunnen aantasten. Hierdoor wordt de barrièrefunctie van het slijmvlies erg verstoord en kan het bij mensen die er gevoelig voor zijn, aften veroorzaken. Ook kan het voor een branderig gevoel in de mond zorgen. 
Kies dus voor een tandpasta zonder deze twee stoffen en het liefst een die helemaal natuurlijk is.  Je kunt je tandpasta natuurlijk ook zelf maken, door 2 eetlepels kokosolie met een eetlepel baksoda een een aantal druppels van je favoriete frisse esoterische olie te vermengen. Pepermunt of salie is hierbij favoriet. 

 

Flossen, ragen, steken

Wie hoort het niet bij een tandartsbezoek: je moet vaker flossen. Met tandenpoetsen kom je nu eenmaal niet overal, dus we zullen er aan  moeten geloven. Met een beetje extra werk voorkom je gaatjes en tandvleesontsteking, dat is toch de moeite waard?

 Ragers zijn grover en halen daardoor meer tandplaque weg dan tandenstokers, maar je moet er wel de ruimte voor hebben tussen je tanden en kiezen. Ragers en tandenstokers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Grote kans dat er een tussen zit die voor jouw gebit goed werkt. Mochten toch ook smalle tandenstokers te groot zijn, dan is flosdraad de oplossing voor jou. 
Stop ze in je tas, of hou ze in de buurt van je luie stoel, zodat je na het eten even kan steken of ragen. Zo blijven er geen etensresten achter tussen je tanden. Goed voor je gebit en het helpt ook tegen de lekkere trek; dubbele winst.

Wanneer je niet regelmatig deze gebitsreinigers gebruikt dan kan het zijn dat je tandvlees gaat bloeden. Laat dit niet een reden zijn om te stoppen, want dit duidt juist op een (beginnende) tandvleesontsteking. Als je een keer per dag voorzichtig blijft flossen, dan stopt het bloeden en gaat ook de tandvleesontsteking over. Mocht je nog niet overtuigd zijn door de ragers, stekers en flosdraad, dan is er nog de elektrische flosser. Dit apparaatje blaast lucht, of spuit water tussen je tanden door en zorgt zo voor grondige reiniging van je gebit. 

Een gezond gebit, geen gedoe bij de tandarts en een mond om te zoenen. Wie wil dat nou niet?


Volgende week 'Een mond om te zoenen #2' met meer aandacht voor aanslag op de tong, mondgezondheid met olie en alles over gezonde lippen.

Health & Food

Lees ook