Het is van groot belang dat we genoeg vitamine D in ons bloed hebben. Het is een speciale vitamine die niet alleen voor sterkte botten en tanden zorgt, maar volgens de laatste onderzoeken tevens extreem belangrijk is voor een goede weerstand. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D is niet voor niets recentelijk verhoogd. Er zijn twee vormen vitamine D, cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Vitamine D3 is een sterker werkende vorm van de vitamine dan D2. Vitamine D functioneert als een hormoon en elke cel in ons lichaam bevat receptoren voor deze vitamine. We kunnen vitamine D aanmaken, en uit onze voeding halen. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan uit cholesterol wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Naast het zelf aanmaken, kunnen we vitamine D ook uit voeding halen. Er zijn echter niet heel veel voedingsmiddelen waar het inzit. Vitamine D zit in vis en in mindere mate in vlees, eieren en boter. En toch komt een vitamine D tekort enorm veel voor. Het wordt geschat dat ongeveer 80% van de bevolking in meer of mindere mate een vitamine D tekort heeft en dit is best een groot probleem.
Het is zoals gezegd voor iedereen ontzettend belangrijk om genoeg vitamine D aan te maken of binnen te krijgen. We hebben deze vitamine hard nodig voor meerdere functies in ons lichaam:
We hebben vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te nemen.
Het levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van je immuunsysteem.
Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten, haren en nagels.
Het draagt bij aan een goede spierfunctie.
Het is belangrijk voor een gezond gewicht. Zonder vitamine D kunnen we calcium niet goed opnemen. Een tekort aan calcium maakt het lastiger om af te vallen en makkelijker om aan te komen.
Het heeft een positief effect op je stemming, ook niet onbelangrijk.
Vitamine D verlaagt de kans op een hoge bloeddruk en supplementen kunnen mogelijk zelfs een te hoge bloeddruk verlagen.
Vitamine-D tekorten bij ouderen verhoogt de kans op dementie.
Het is ook belangrijk voor kinderen om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Kinderen in de groei met een vitamine D tekort kunnen rachitis krijgen en deze ziekte kan bot-vergroeiing veroorzaken (vaak in de beentjes). Komt je kind weinig buiten? Let dan op!
En zeer belangrijk, vitamine D lijkt bij te dragen aan de preventie van ernstige ziekten waaronder hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, diabetes en MS.
De allerbeste vitamine D-bron is de zon, omdat maar weinig voedingsmiddelen vitamine D bevatten. Het wordt weliswaar kunstmatig toegevoegd aan zuivelproducten als halvarine en margarine, maar zelfs met een dieet rijk aan deze producten -en dat wil je sowieso niet- is het moeilijk om aan de dagelijkse behoefte te komen. Daar komt bij dat we in een land als Nederland ver weg van de evenaar wonen. De zon schijnt hier een stuk minder fel, is negen van de tien keer verscholen achter wolken en ... we komen nauwelijks buiten. We hebben dus vrij weinig kans om vitamine D aan te maken. En wanneer de zon dan schijnt smeren we ons op aandringen van de schoonheidsindustrie braaf in. Op het heetste uur van de dag zeker een goed idee, maar het houd wel de aanmaak van vitamine D tegen. En dat realiseren veel mensen zich niet. En zo loopt 80% van de mensen met een vitamine D tekort rond wat je weerstand negatief beïnvloedt. En dan denken wij dat het normaal is om verkouden te worden als de 'r' in de maand zit.... Dat hoeft echter helemaal niet.
Naast dit alles zijn er ook mensen die een grotere kans hebben op een vitamine D tekort:
Heb je een donkere huidskleur? Mensen met een donkere huid maken minder vitamine D aan, waardoor zij meer kans hebben op een tekort.
Ben je al wat ouder? Oudere mensen (boven de 70) hebben meer vitamine D nodig.
Heb je overgewicht? Vitamine D wordt opgeslagen in vet, waardoor het kan zijn dat mensen met een grotere vetreserve minder toegang tot de vitamine D in hun lichaam hebben.
Vast wel, want het zijn subtiele en vrij veel voorkomende klachten. Een vitamine D-tekort is daardoor moeilijk op te merken. Bij volwassenen zorgt een tekort voor zwakkere spieren en botten. en zoals hierboven al genoemd is kunnen kinderen groeiproblemen en afwijkingen aan het skelet oplopen. Maar er zijn meer symptomen die gerelateerd zijn aan een vitamine D tekort.
Ga dus goed na bij jezelf of je last hebt van een aantal van de volgende symptomen:
Hoe los je een vitamine-D tekort op? Heel simpel, door wanneer de zon sterk genoeg is om genoeg vitamine D in je huid aan te maken (hoog zomer slechts een paar weken) verstandig de zon op je huid te laten schijnen. Dit doe je door bewegend te zonnen ('bakken' is niet goed voor je huid), dus lekker te wandelen en daarbij 's ochtends of in de namiddag je armen en benen bloot te laten en niet in te smeren. Op het heetst van de dag kun je beter je huid bedekken vanwege kans op verbranding, maar je kunt genoeg zon-uurtjes vinden om in te wandelen of anderzijds bewegen en via je armen en benen een voorraadje vitamine D aan te maken.
Daarnaast helpt genoeg (gezonde) vis eten je wellicht ook de winter door en ook is een dagelijks vit. D supplement in de winter alles behalve een overbodige luxe. Kies voor een vitamine D3 supplement van een goed merk (ik gebruik zelf deze).
Ik raad dit eigenlijk iedereen aan, zeker diegenen die van zichzelf al weten dat ze waarschijnlijk niet genoeg zon gezien hebben. Iedereen moet minimaal 10 microgram vitamine D binnen krijgen, ouderen minimaal 20. Maar genoeg mensen hebben meer nodig dan 10microgram. Ben je bang dat je een tekort hebt? Het kan even duren voor je tekort is aangevuld maar laat na een maand of drie supplementen slikken je bloed testen. Heb je nog steeds een te vitamine D tekort, verhoog de dosering dan.
Neem vitamine D overigens altijd in met wat voedsel. Kies niet voor mager voedsel, want juist de vetten zijn belangrijk bij het opnemen van vitamine D. Neem vitamine D supplementen altijd in met een vitamine K2. Je lichaam heeft door vitamine D namelijk een hogere behoefte aan vitamine K. Combineer de twee dus om de balans te behouden.