Wat is nou echt gezonde voeding voor kinderen?

Jaren heeft Mariëla Vogel zelf geworsteld met de vraag, wat nou gezonde voeding is. Voor haar kinderen wilde ze het beste, zodat ze gezond groot konden worden. Maar hoe bepaal je wat het beste is op het gebied van gezond eten?
I n de media struikel je immers over de tegenstrijdige berichten. Het ene moment is zuivel een must in het dagelijks menu, en dan lees je weer dat zuivel eigenlijk een no go is voor je darmen. Tja en wat moet je dan nog geloven? Mariela worstelde met dezelfde vragen. De kwaaltjes van haar kinderen baarden haar zorgen. Ze had het gevoel iets fout te doen, maar wat? Inmiddels is Mariëla zelf voedingscoach en werkt ze in ons Better Health Team. Zij doet de geaccrediteerde opleiding Kindervoedingscoach van de Better Healh Academy en deelt in dit artikel haar inzichten en haar passie. Lees verder en ontdek of gezondere voeding ook in jouw gezin wonderen zou kunnen doen!
Pubertijdkwalen of toch niet..?

Ik dacht dat mijn kinderen gezond aten, maar van lieverlee kregen ze klachten als puistjes in de puberteit, -dat hoort er toch bij?-, slecht humeur, -ook zo’n puberissue toch?-, slecht kunnen concentreren, vaak vermoeid zijn, altijd zin in zoet en steeds weer honger.

Allemaal klachten die ik toeschreef aan de puberteit. Totdat ik me er eens in ging verdiepen. En wat bleek? Toen ik mijn gezin gezondere voeding ging voorzetten, verdwenen veel klachten als sneeuw voor de zon. De onuitputtelijke honger kwam omdat ze niet van alle voedingsstoffen voldoende binnenkregen. En de vermoeidheid bleek toch echt door teveel suikers en snelle koolhydraten veroorzaakt te worden. Want brood is natuurlijk makkelijk in de lunchtrommel, maar niet echt bevorderlijk voor een gezond lijf.

Zorg jij er normaal gesproken altijd voor dat je gezin gezond eet? Maar voel je je nu helemaal overrompeld door Corona-stress? Dit artikel kan je weer houvast geven.

 

Welk voedsel past het beste bij ons lichaam?
Photo 1503919005314 30d93d07d823

Het belang van een optimale voedingsstatus en aandacht voor je (kinder)lijf

Onlangs was ik weer een keer in de dierentuin. Ik moet zeggen, zelf houd ik niet zo van de dieren die opgesloten zitten in hokken. Maar een neefje dat bij mij logeerde wilde er graag naartoe. Ik schrok toen ik bij de hokken van de dieren bordjes zag staan, dat je geen eigen eten over de hekken naar de dieren mocht gooien. De dieren krijgen eten dat goed voor ze is, en geen mensenvoeding vol met suikers. Dieren gaan echt niet goed op pinda’s, koeken, appels of half afgekloven donuts, dat begrijpt iedereen. Want heb je in het wild ooit een aap gezien die lekker op een donut zit te knabbelen? Of een olifant die een pinda pelt? Maar voor onszelf lijken we te zijn vergeten wat voor soort voedsel eigenlijk bij ons past. Want aan de andere kant van de hekken geven volwassenen hun kinderen een overvloed aan chips, donuts, chocomel en snoep.

Donutbomen en chocoladerivieren?
Photo 1533137138 ba67dc90d752

Veel van ons lijken geen besef meer te hebben, dat we genetisch gezien niet veel verschillen van de oermens. Die leefde van wat er in de natuur groeide! (En nee… er waren toch echt geen donutbomen of chocoladerivieren;-P). We bezorgen onszelf schade door enkel maar bewerkte voeding te eten.  Het is hoog tijd dat we de maatschappij wakker maken. Dat we onze kinderen niet alles maar moeten geven omdat het lekker is, want dan creëren we een fysiek zwakke en zieke generatie. Mensen zullen zich meer en meer bewust moeten worden van het belang van gezonde voeding. Bewust van wat voeding doet in je lichaam en hoe je ervoor zorgt dat je machientje optimaal draait.

Bedenk je maar eens wat er zou gebeuren als je in je auto de verkeerde brandstof gooit. Misschien rijdt hij nog eventjes door, maar op den duur loopt ie onverbiddelijk vast. Waarom durf je dat in je lichaam dan dagelijks wel? Gelukkig is het echt mogelijk om hier vanaf vandaag een shift in te maken. Om je kinderen en jezelf vanaf vandaag elke dag steeds een beetje gezonder te laten eten. 

Merk je dat je wel graag gezond wil eten, maar dat je te moe bent om gezonde gerechten te bedenken? Heel begrijpelijk, maar niet verstandig in deze pandemie-tijd! Met mijn e-book 'Gezond Weekmenu' barst jij weer van de inspiratie en ben je zo weer een gezonde week verder!  Kijk voor meer weekmenu's en onine programma's in de shop van de Better Health Academy. Eet smakelijk!

 

Kindervoedingscoach: want laten we het onze kinderen goed aanleren
Better health 0120

Mariëla vertelt: 'Nadat ik tot het besef was gekomen dat ik mijn gezin echt gezonder wilde laten eten, wilde ik hier meer mee gaan doen. Want ik besefte dat ik mijn gezin niet gezond kon voeden, als ik niet eens precies wist wat gezonde voeding was. Toen kwam ik de opleiding tot Kindervoedingscoach van de Better Health Academy tegen. Het voelde als thuiskomen. In de opleiding komt niet alleen de kennis van voeding en de uitwerking van voeding op een kinderlijf aan bod. Er is ook veel aandacht voor de psychische ontwikkeling van het kind en hoe je hierop als coach kunt inspelen door gezond eetgedrag aan te leren. Samen met alle andere kindervoedingscoaches kunnen we een gezonde beweging in gang zetten die zich langzaam als een olievlek uitspreidt. Ik vind dat een hele fijne gedachte!
 

Inhoud van de opleiding


Samen met mijn medecursisten kregen we uitgebreid les van kPNI therapeut Patricia, over de belangrijkste voedingsstoffen, de rol van de darmen in gezondheid en voedselallergieën. Er is veel interactie tijdens de lessen, niet alleen door de opdrachten, maar er is ook altijd de mogelijkheid om veel vragen te stellen. Deze worden ook uitgebreid behandeld. Er worden ook persoonlijke verhalen gedeeld. De sfeer in de groep was meteen al gezellig en vertrouwd. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij veganisme en vegetariërs en hoe je daarin tot een gezond  advies kan komen. Veel kinderen vinden het tenslotte zielig om dieren te eten en besluiten dan vegetariër te worden. Je leert waar de ouder op moet letten om te voorkomen dat je kind tekorten oploopt, en je leert om een gedegen advies te geven rekening houdend met de wensen van je cliënt'.

Een ware eyeopener!

Opleiding als eye-opener

Wat voor mij een echte eyeopener was in de opleiding? Ik vond het heel interessant om te leren dat het de eerste 1000 dagen van je kindje, dus vanaf de conceptie, al ontzettend belangrijk is wat jij zelf eet en wat je je kindje te eten geeft. In deze 1000 dagen wordt het kindje namelijk goed ‘geprogrammeerd’ zodat het tegen een stootje kan. Dit is de basis voor de rest van zijn leven.

Na de opleiding ben ik alleen maar nog gemotiveerder om de boodschap van gezond eten door te geven. Onze kinderen hebben de toekomst en door onze ‘onwetendheid’ mogen we ze toch niet ziek laten worden? We creëren een generatie die afhankelijk wordt van medicijnen en aan elkaar hangt van kwaaltjes. Wordt het niet de hoogste tijd om daar tegen te strijden? Laten we onze kinderen het recht op een goede gezondheid geven, want dat verdienen ze! Bij mijn eigen kinderen heb ik helaas door deze onwetendheid dingen ‘fout’ gedaan, maar ik heb mijn kans gepakt en het roer compleet omgegooid. Ze zijn nu energieker, hebben minder puistjes en zitten echt lekker in hun vel. En dat gun ik iedereen!

 

Wil jij ook meehelpen aan de bewustwording rondom gezonde voeding voor kinderen? Je kennis of expertise op het gebied van voeding verdiepen? De geaccrediteerde parttime opleiding tot Better Health Kindervoedingscoach is een unieke combinatie van de orthomoleculaire voedingsleer en de psychologische aspecten van orthopedagogie. Niet alleen de kennis van voeding en de uitwerking op een (kinder)lijfje, maar ook de psychische ontwikkeling van het kind en hoe je hierop als coach –via de ouder- kunt inspelen bij het aanleren van gezond eetgedrag komt aan bod. Je kunt hierna ouders en kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier breed begeleiden.

Artikelen

Lees ook