Ingrediƫnten
Verwarm de oven voor op 240°C en Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Knijp twee van de sinaasappels uit en meng in een kommetje met de versgeperste knoflook (bewaar de uitgeperste sinaasappels). Snijd de wortelen, aardappelen en tomaten in grove stukken.
Masseer de kip met boter en vul de holte met takjes rozemarijn, tijm, de walnoten en geplette knoflooktenen en de uitgeperste sinaasappels. Bind de pootjes van de kip samen met keukentouw en leg hem in de braadslee. Giet het sinaasappel-knoflook mengsel over de kip heen. Bestrooi met versgemalen zwarte peper en wat versgemalen himalayazout. Leg de groenten om de kip heen in de braadslee en besprenkel ze met wat olijfolie.
Zien de groenten er droog uit? Beschenk dan met een goede scheut water (of bouillon). Je kunt extra groenten roosteren bij de kip, zoals pastinaak, venkel, wortelen en prei. Besprenkel deze met olijfolie en grof zeezout. Rooster deze gedurende 45 minuten mee in de oven.
Zet de braadslee in de oven en zet gelijk de oven terug naar 200°C. Braad de kip gedurende een 1 uur en 20 minuten. Bedruip de kip na 40min met gesmolten boter en kookvocht uit de braadslee. Je kunt een kookkwastje gebruiken. Controleer of de kip gaar is door een prikker in het dijbeen te steken. De sappen moeten helder zijn, niet roze.
Haal de kip uit de oven en laat alle sappen uit de holte in de braadslee druipen. Hussel de groenten om door het braadvocht. Wikkel de kip in aluminiumfolie en dek af met een theedoek. Laat de kip zo 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt.