Ingrediënten
Verwarm de oven op 180 graden. Doe het speltmeel, kaneel, piment en zout in een grote kom en klop/prak de boter en kokosbloesemsuiker in een kleinere kom tot een smeuïge crème. Voeg daarna het ei en het vanille extract aan de botermix toe. Goed roeren en aan het speltmeel toevoegen. Laat het deeg een half uur tot een uur in de koelkast opstijven.
Bestuif je werkblad met extra meel en rol het deeg uit tot 4-5 millimeter dikte. Steek het deeg uit met de vormpjes (2 per vormpje voor 1 huisje) of leg het eerst uitgerold weer terug in de koelkast om het uitsteken/snijden makkelijker te maken. Snijd of steek de muren en daken voor de huisjes uit en leg de vormpjes op bakpapier, leg dit op een bakplaat en zet deze een minuut of 8-10 in de oven.
Laat ze afkoelen terwijl je de karamel maakt. Verwarm de ahornsiroop in een pannetje tot het gaat bubbelen, donkerder van kleur wordt en indikt tot karamel. Plak de delen voor de huisjes aan elkaar en bestrijk de daken en bestrooi met kokosrasp.
Je kunt ook de vormpjes uitsnijden langs papieren patronen:
Voor de zijmuren: 1.3 cm bij 1 cm
Voor de muur met deur: 1 bij 1.5 cm. Maak op 1 cm hoogte een dakvormpje door het bovenste gedeelte tot een driehoek te snijden. Maak in het midden van muurtje een opening voor de deur, hier moet de rand van de beker tussen passen!
Voor het dak: 1.5 cm bij 2 cm.
De losse koekjes zijn na het bakken aan elkaar te ‘plakken’ met karamel van ahorn siroop.