Ingrediƫnten
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een quichevorm in met boter. Rooster de havervlokken en sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie of vet ongeveer 5 minuten. Maal ze met het speltmeel, de bakpoeder, het zout en de peper in de keukenmachine fijn. Schenk de olie in een maatbeker en voeg 80ml water toe. Schenk dit in de keukenmachine en laat de motor draaien tot het deeg is. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap en bekleed daarmee de quichevorm. Zet de vorm in de koelkast.
Verhit voor de vulling 1 eetlepel boter in een pan en bak de ui en de courgette 10-12 minuten. Voeg de wijn toe en laat koken tot het vocht is verdampt. Voeg een halve theelepel zeezout toe en schept de groenten uit de pan.
Verhit in een andere, kleinere pan de resterende boter, voeg de knoflook basilicumblaadjes, tijm en een snufje chilipeper toe en laat 3-4 minuten op laag vuur bakken (zorg dat de knoflook niet verbrandt of te bruin wordt).
Schep de knoflookboter met een spatel in de keukenmachine. Snijd de tofie in stukken en voeg ze met het citroensap, de azijn en het resterende zout toe. Pureer tot een glad mengsel. Schep het in een ruime kom en meng de courgette erdoor. Schep de spinazie erdoor en verder het over de quichebodem.
Bak de quiche 45-50 minuten in de oven. Laat even afkoelen voor het aansnijden.