Ingrediënten
Meng het lijnzaad met 3 el water, en laat even staan (als je een ei gebruikt, sla je deze stap over). Zet de oven aan op 180°C. Vet een klein springvormpje in en bedek de randen met bakpapier.
Schil de appels en snijd ze doormidden. Snijd 3 helften in kleine stukjes, en snijd 1 helft in dunne plakjes.
Meng het boekweit- , speltmeel, zout, speculaaskruiden en bakpoeder door elkaar. Voeg het ei of geweekte lijnzaad (met water en al), de vanille en de amandelmelk toe aan het meelmengsel. Meng het zuiveringszout met de appelciderazijn. Dit hoort te gaan bruisen. Voeg dit toe aan het meelmengsel en meng goed door elkaar.
Schep nu de blokjes appel, geraspte wortel, walnoten en rozijnen door het cakebeslag. Schep het mengsel in de springvorm en leg de overgebleven plakjes appel langs de rand op de cake.
Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 45 tot 50 minuten gaar. Controleer met een prikker of de cake gaar is. De cake is klaar zodra de prikker er schoon uit komt.
Serveer de cake warm of koud, met of zonder yoghurt en geniet van je ochtend moment!