Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten, vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die je in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd. Homogeniseren; het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, zorgt er bij sommige mensen voor dat ze de melk minder goed verdragen.
Rauwemelkse zuivel heeft al deze bewerkingen niet. Hierdoor blijven alle functionele voedingsstoffen - waaronder vitaminen en enzymen - behouden en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase dat van nature in melk zit is ook nog intact. Dit is belangrijk omdat dit enzym juist heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora, wat weer belangrijk bij de vertering van voedsel. Tevens zorgen de goede bacteriën ervoor dat ziekmakende bacteriën minder snel kunnen groeien in de darmen.
Wetenschappelijk onderzoek
Veel consumenten die rauwmelkse zuivel consumeren voelen zich gezonder en energieker. Mensen melden dat ze minder last hebben van darmklachten (PDS, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, obstipatie of diarree) of dat zij minder last hebben van eczeem, hooikoorts , reumatische klachten en minder slijmvorming hebben nu ze overgestapt zijn op hun rauwmelkse zuivel. Om deze bevindingen te toetsen is er door Prof. Dr. Ton Baars en Dr. Versper van Universiteit Utrecht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het consumeren van rauwmelkse zuivel.
Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Deze worden in de lezing besproken.
Tonny spreekt tijdens het Better Health Event op:
Zaterdag 14.30 uur - Workshopzaal 2 (3e etage)
Zondag 14.30 uur - Workshopzaal 2 (3e etage)
Voor deze lezing hoef je geen plekje te reserveren. Loop binnen, zoek een plekje uit en geniet!