Groenten tegen kwaaltjes en lichamelijke klachten: EHBO met huis-tuin-en-keukenmiddelen!

Gebruik kool bij eczeem, kauw op een braamblad bij diarree en snijd een plakje knoflook tegen wratten. Waar je deze en meer huis-tuin-en-keukenmiddelen voor gebruikt lees je hier!
H et leuke van een (modern) kruidenvrouwtje zijn, is dat je boodschappen tevens dienst doen als EHBO doos. Lekker efficiënt én voordelig. Zo leg je in een handomdraai helende kompressen en wikkels aan, niet met een verbandje, maar met groenten en specerijen. Gewoon voeding die jij ook in huis hebt en wat je heel makkelijk kunt gebruiken om pijnlijke plekken, zoals bij een ontsteking, te verlichten. Leuk!

Daar gaan we dan, voor elke kwaal een groente. Wat gebruik je waarvoor? 



Eczeem of gordelroos? Kool! 

Kool werd vroeger ‘dokter van de armen’ genoemd. Je kunt het inzetten bij veel verschillende ongemakken. Dat klinkt misschien gek bij een doodgewone kool, maar vroeger was het de normaalste zaak van de wereld. De witte, of savooiekool, kan helpen bij: eczeem, insectenbeten, gordelroos, kneuzingen en andere ontstekingen of pijnlijke plekken in de huid. Dat is best een indrukwekkende lijst voor ‘gewoon’ een kool, toch? Het blad van de kool activeert de reinigende werking van de huid en zo verwijdert het opgehoopte gifstoffen.   

Hoe gebruik je de kool? 
Je gebruikt de dikke buitenste bladeren. Verwijder de nerven en kneus de bladeren met een deegroller (of rol een fles er overheen). Als er vocht uit de bladeren komt, dan is je huis-tuin-en-keukengeneesmiddel klaar om op de gewonde plek te leggen. Plaats over de koolbladeren een doek die de boel goed op zijn plek houdt. Na 12 uur ververs je de bladeren. 
Ook kun je het koolblad in zijn geheel in de koelkast leggen, want koud in je bh helpt het de ongemakken van stuwing enigszins te verlichten.

Mailblue fijn formaat %284%29

Verkouden? Drink een gember-cocktail

Bij een opkomende verkoudheid (dus wel in het beginstadium, niet als het snot al in de rondte vliegt), is gemberthee een topper. Laat zo’n 2 cm gember 5 minuutjes koken, samen met wat cayenne peper, kurkuma en sap van een citroen. Heb je behoefte aan wat zoetigs? Doe er dan een theelepeltje rauwe honing en een snufje kaneel door. Doe de honing er als laatste bij, als de thee niet meer loeiheet is, dan behoudt je de gezonde effecten de rauwe honing.

Deze combinatie van ingrediënten werken ontstekingsremmend en hebben een antibacteriële werking. Het werkt stimulerend op je bloedsomloop waardoor gifstoffen sneller uit je lichaam worden afgevoerd. Na een paar koppen van deze thee voel je je snel weer beter. 


Verstopte neus? Neem een ui 

Een verstopte neus hebben we allemaal weleens. Dat is op zich geen probleem, pas ‘s nachts wordt het echt vervelend als je er niet van kan slapen. Er zijn hele effectieve neussprays verkrijgbaar die direct na gebruik zorgen dat je neusslijmvliezen slinken en jij weer vrij kan ademen. Dat klinkt bijna perfect, maar helaas is dat niet het geval. Als je deze neussprays van niet-natuurlijke ingrediënten langer dan 5 dagen achter elkaar gebruikt heb je grote kans op een chronisch verstopte neus en dan ben je nog veel verder van huis. En dat is nog maar één van de bijwerkingen... 

Dus, volgende keer als je naar lucht ligt te happen, ga dan niet voor de neusspray maar pak een ui, snijd hem in stukken en leg hem op je nachtkastje. Het is datzelfde prikkelende stofje waar je door staat te huilen in de keuken, dat ervoor zorgt dat je de hele nacht vrij kan ademen en heerlijk rustig kan slapen.

Mailblue fijn formaat %285%29

Ontstekingen en puistjes? Lijnzaad! 

Als je een ontsteking hebt, bijvoorbeeld aan je nagelriem dan kan je dat oplossen met lijnzaad. Het onttrekt de warmte uit de ontsteking. Je kan het ook gebruiken bij puistjes. Het enige wat je hoeft te doen is het lijnzaad breken, een paar uur weken en dan op je huid smeren. Hoe makkelijk wil je het hebben?   


Koorts bij baby’s en kinderen? Citroensokjes!

Koorts is erg vervelend, maar het is niet per definitie slecht. De hoge temperatuur heeft een functie: het zorgt ervoor dat je metabolisme verhoogd wordt, waardoor beschadigde cellen en weefsels sneller kunnen herstellen. Het zorgt er tevens voor dat je lichaam afweerstoffen maakt en het versterkt het immuunsysteem. Om de koorts bij baby’s en hele kleine kinderen toch op een subtiele manier wat te verlagen en het zodoende wat dragelijker voor ze te maken, kun je ze citroensokjes aandoen. Let op: het is belangrijk dat je dit alleen doet wanneer het hele lichaam, inclusief de voeten, warm zijn.

Wat is een citroensokje? Letterlijk een sokje volgezogen met citroensap. Hoe maak je ze? Knijp een citroen uit in een kom koel water. Drenk katoenen sokken in het vocht, knijp ze uit en trek ze aan met droge wollen sokken er overheen. Trek de sokjes na 20 minuten weer uit, of eerder wanneer de voeten en benen zijn afgekoeld. De citroensokjes zorgen ervoor dat de hitte uit het hoofd, naar beneden wordt getrokken. Als op een later tijdstip de hoge koorts weer terug is kun je het weer herhalen. Pak je kindje niet te dik in, zodat de warmte weg kan en zorg dat het voldoende vocht binnen krijgt. 


Likdoorns en wratten? Knoflook helpt!

Een likdoorn of eksteroog is verhard eelt wat naar binnen is gegroeid. Smeer het gebied rond de likdoorn eerst goed in met kokosolie (of vaseline). Snijd daarna een horizontaal plakje uit het dikste gedeelte (vaak het midden) van een teen knoflook. Leg het plakje op de likdoorn en plak vast met een pleister. Ververs dagelijks. Als het erg vervelend voelt, kun je ervoor kiezen het alleen 's nachts te doen. Hoe werkt dit? Knoflook werkt bloed verdunnend, goed voor de doorstroom en antibacterieel.

Deze zelfde looksoort werkt bij wratjes. Wratten zijn goedaardige gezwellen van de huid. Ze gaan vanzelf weg, maar dit kan lang duren en omdat het een virus met zich meedraagt, zijn wratten besmettelijk. Daarom is het fijn dat je ze kunt laten verdwijnen met iets simpels als knoflook. Je behandelt wratten hetzelfde als likdoorns. Met een plakje op de plek. De antibacteriële werking van de knoflook gaat de strijd aan met het virus dat de wrat met zich meedraagt. Bij kleine likdoorns en wratten kan het ongeveer een week duren voordat je resultaat ziet.  


Aan de dunne? Braambladeren! 

Braam werkt goed tegen diarree. Je kunt door te kauwen op het blad van een braam de diarree verminderen. Echt waar. Let wel goed op de eventuele stekels, die wil je niet in je mond. De vrucht zelf helpt ook, maar de werking van het blad is sterker door de hoeveelheid looistoffen die er inzit. 

Misschien heeft niet iedereen een bramenstruik in zijn tuin of op het balkon, maar daar is een oplossing voor. Er is een ontzettend leuke app waarmee je op kunt zoeken wat er bij jou in de buurt groeit. Als je zoekt op braam en inzoomt op jouw locatie, zie je direct waar je moet zijn. Daar wordt je toch wild-enthousiast van? Deze (gratis) app heet Wildplukwijzer.       


Zo fijn, je keuken als medicijnkast. Mocht je trouwens enthousiast zijn geworden en gaan experimenteren; gebruik dan geen mosterdzaad direct op de huid. En laat het vooral geen 3 kwartier liggen, daar krijg je blaren van. Dit heb ik ‘the hard way’ geleerd. Overigens was ik wel van mijn hoest af de volgende dag. 

Zo leuk om bezig te zijn met groenten en specerijen op een hele andere manier…   


Tekst: Evelien Lems

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Health & Food

Lees ook